Så här väljer du rätt bord

Hvilke valg skal du træffe, når du vil finde de perfekte borde til din restaurant, café, kantine eller hotel? Der er mange forskellige faktorer, som du skal tage med i dine overvejelser for at finde de helt rigtige borde – såsom størrelse, form, farve og materiale.

Caféborde til enhver stil og ethvert behov

När du ska möblera din café eller restaurang är borden avgörande för att skapa en funktionell plats med en behaglig atmosfär. Därför är vi stolta över att erbjuda ett brett utbud av cafébord som passar alla stilar och behov. Du kan köpa ett cafébord komplett med bordsskiva och ben, men du kan också skapa dina egna kombinationer av bordsskiva och underrede för att skräddarsy borden efter din unika stil och behov.

Skapa ditt unika cafébord hos Zederkof

Med rätt cafébord kan du skapa en unik och personlig plats där gästerna trivs – och vill komma tillbaka till. Oavsett om du föredrar en modern, klassisk eller rustik stil finns det cafébord som kan matcha dina estetiska önskemål och funktionalitet. Kombinera olika bordsskivor och underreden för att skapa cafébord som är skräddarsydda för din inredning.

Så väljer du rätt underrede till caféborden

När det gäller cafébord är underredena lika viktiga som bordsskivorna, men för att välja rätt underrede finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att du väljer det bästa underredet som passar dina behov. Vi har självklart ett stort urval av standardhöga underreden för matbord, men vi erbjuder också höga bordsskivor och XL-underreden som kan användas med barstolar eller som ståbord vid receptioner.

 

Bordstommar i olika designer och material

Hos Zederkof hittar du ett urval av bordstommar i olika material såsom aluminium, gjutjärn och stål som ger robusta och slitstarka stommar. Varje material har sina egna egenskaper och designfördelar. Du kan välja mellan bordstommar i svart, blankt eller borstat metall, och vi har till och med varianter med kopparliknande utseende.

Gjutjärnsstommar kan vanligtvis bära en något större bordsskiva på grund av deras tunga vikt, vilket också ger dem god stabilitet. Du kan hitta både klassiska gjutjärnsstommar som ger en rustik charm och moderna gjutjärnsstommar med enkla, rena linjer. Gjutjärnsstommar kan användas både utomhus och inomhus.

Aluminiumstommar ger en tidlös och elegant look och de är betydligt lättare – vilket kan vara en fördel beroende på var och hur caféborden ska användas. Aluminiumstommar kan också användas både inomhus och utomhus.

Stålstommar passar bäst för inomhusbruk, och vi har både pulverlackerade bordstommar och eleganta varianter med koppar-liknande utseende i vårt sortiment, så att du kan hitta den perfekta matchningen för din caféinredning.

 

bordsstativ i olika former: X, Y, O eller T

Bordstommens form har också mycket att säga när det gäller stabilitet – det finns fördelar och nackdelar med olika former, och det kan påverka både bordets stabilitet och gästernas komfort. Vi rekommenderar vanligtvis en O-, Y- och X-formad fot till ett runt bord, men det är bara fantasin som sätter gränserna för möjligheterna. Oavsett vilken form du väljer bör du se till att den har rätt storlek för den önskade bordsskivan (det kan du läsa mer om senare eller se i tabellen under sittledningen).

 

◯ Rund (eller fyrkantig) bas:

En rund eller fyrkantig bas kan vara ett stilfullt och stabilt val speciellt för mindre cafébord. Detta är en mycket vanlig typ av bordstomme som ger bra stöd till bordet. Dock kan den begränsa stolarnas rörelsefrihet lite eftersom basen tar upp utrymme under bordet. Den här typen av underrede ger en elegant och stilren touch till cafébordet.

rund base understel

 

✕ Korsformade bordstativ:

X-stativ och Y-stativ (korsformade underställ) är de mest populära eftersom de erbjuder hög komfort, funktionalitet och modern design. Ett Y- eller X-format stativ ger maximal plats för stolar under bordet och säkerställer att dina gäster har gott om benutrymme och rörelsefrihet, vilket gör det lätt för dem att sitta bekvämt. Det korsformade stativet ger också bra balans, så cafébordet står stadigt och säkert. Y-stativet har 3 ben medan X-stativet har 4 – den största fördelen med Y-stativet jämfört med X-formade är att ett cafébord med 3 ben inte kan stå och vicka.

 

x formet understel

⏊ Duo / T-formade bordstativ:

T-stativ används vanligtvis parvis i ändarna av större eller rektangulära bord. Detta stativ ger maximal rörelsefrihet för stolar eftersom det inte finns några ben eller hinder i mitten av bordet. Det är lämpligt för arrangemang där enkel åtkomst och flexibilitet krävs – till exempel vid en buffé. Det är en praktisk lösning som säkerställer att alla gäster kan sitta bekvämt runt bordet.

duo-t-formet-understel

Dynamisk eller statisk inredning?

Är din inredning dynamisk, där du antingen omorganiserar regelbundet eller packar ned varje dag – till exempel utomhuscaféer – eller har du en mer statisk inredning där allt har en fast plats och sällan flyttas runt eller ändras i uppställningen? Vikt är en viktig parameter i det avseendet. Om du vill ha en flexibel inredning bör du välja lätta aluminiumstativ som är lätta att flytta på. Om du föredrar tunga och stabila bord som inte flyttar sig om de får en liten knuff kanske du vill välja bordsstativ i gjutjärn.

 

Bordsstativets vikt

Vårt sortiment består av både lättviktsstativ i aluminium och tunga stativ i gjutjärn. Som tidigare nämnt är lätta stativ enklare att hantera, vilket är en fördel i dynamiska inredningar. De tyngre gjutjärnsstativen är fördelaktiga i inredningar som är mer permanenta, och vikten bidrar till en större stabilitet. Generellt sett är det viktigt att stativet och bordsskivans storlek matchar varandra, annars kan borden bli ostabila. Stativet bör väga mer än bordsskivan för optimal stabilitet.

 

Stativ med eller utan vipp?

Om du har en dynamisk inredning – till exempel en utomhusservering där möblerna ska ställas upp och packas ner varje dag – kan stativ med vipp vara fördelaktiga; vippfunktionen gör att du kan luta bordsskivan upp på kanten, vilket minskar dess storlek och möjliggör förvaring på mindre utrymme.

 

Rätt stativ för ojämn yta

Underlaget där cafébordet ska stå spelar också roll i valet av rätt stativ. Är ytan ojämn – som till exempel kullersten eller plattor – rekommenderar vi stativ med 3 ben, eftersom de stabiliserar bättre på ojämna ytor. Alla stativ är dock utrustade med justeringsskruvar som kan anpassas efter underlaget för att säkerställa att bordet står stabilt.

 

Säkra lång livslängd för dina cafémöbler

Vårt utbud av cafébord är av högsta kvalitet, vilket garanterar hållbara möbler för både inomhus- och utomhusbruk. Om du vill förlänga livslängden på dina stativ är det en bra idé att förvara dem inomhus när de inte används under säsongen. Detta skyddar dem från de skadliga effekterna av väderförhållandena och förlänger deras livslängd avsevärt, men detta är inte ett direkt råd.

Det bör dock noteras att placering av dina stativ nära saltvatten kan orsaka rost. Över tid kommer exempelvis havsdimmor som drar in över landet att orsaka korrosion. Generellt sett är gjutjärnsstativ mindre känsliga för effekterna av saltvatten jämfört med andra material. Därför kan det vara fördelaktigt att välja gjutjärnsstativ om du behöver placera dina möbler nära havet.

 

Så här väljer du rätt bordsskiva

Självklart kan du inte ha ett cafébord utan en bordsskiva. Valet av bordsskiva beror, precis som stativet, på flera olika parametrar – både estetiska och praktiska.

Här är några tips som kan hjälpa dig att välja den bästa bordsskivan för ditt cafébord:

 • Välj material som matchar din kafés stil – laminat, marmor, trä osv.
 • Välj en färg och finish som kommer att lyfta fram inredningen i din kafé.
 • Välj en form och storlek som passar rummet och ändamålet.
 • Tänk på hur du kommer att använda bordet – ska det till exempel kunna stå utomhus?

Bordsskivor för cafébord

Zederkof erbjuder olika typer av bordsskivor för att tillgodose olika estetiska preferenser. Du kan välja mellan runda och fyrkantiga bordskivor beroende på dina behov. Det finns också ett brett utbud av material att välja mellan, inklusive trä, metall och laminat. I vårt sortiment hittar du naturligtvis svarta, vita, gråa och träfärgade bordsskivor, men även mer speciella färger som blått och rött eller effekter och mönster som kan göra dina cafébord till iögonfallande element i kaféets inredning.

Några av bordsskivorna har även en elegant kant i mässing eller koppar som ger en exklusiv touch till cafébordet. Om du vill ha en mer rustik känsla kan du också hitta bordsskivor i återvunnet trä som ger värme och karaktär till din caféinredning. Slutligen bör du välja möbler som är designade med kvalitet i åtanke – och den biten har vi redan tagit hand om när vi valde vårt sortiment.

 

Runda eller fyrkantiga bordsskivor?

Om du föredrar fyrkantiga eller runda bordsskivor är det både en fråga om preferenser och platsförhållanden. Vårt utbud av bordsskivor finns i båda formerna så att du kan välja efter dina behov. Runda bord skapar en mer mysig och intim atmosfär, vilket kan vara idealiskt för mindre sällskap och djupa samtal. De tillför också en organisk och mjuk estetik till rummet. Dock kan det krävas mer utrymme runt borden för att gästerna ska kunna röra sig bekvämt runt.

Å andra sidan ger fyrkantiga bordsskivor en mer strukturerad och modern look och är bra för större kaféer, restauranger eller pubar – fyrkantiga bord kan också lätt skjutas ihop för att skapa mer utrymme vid behov, vilket ger större flexibilitet i inredningen. De kan enkelt kombineras och sättas ihop för att skapa olika konfigurationer, vilket är idealiskt för större fester och evenemang. Med möjligheten att lägga till fler bord och kuvert kan du alltid enkelt göra plats för fler gäster.

sort bordplade firkantetrund bordplade sort


Material för bordsskivor

När du väljer bordsskivor till caféborden måste du också ta ställning till materialval. Med rätt val av bordsskivor kan du skapa en bekväm och inbjudande atmosfär som lockar dina gäster och bidrar till en positiv caféupplevelse. Några av de vanligaste materialen för cafébordskivor är trä, stål och laminat. Dessa material erbjuder var och en sina unika egenskaper och fördelar som kan tillgodose olika estetiska preferenser och praktiska behov.


Massivt trä:

Cafébordsskivor i massivt trä är tidlösa och ger en varm och inbjudande atmosfär till din café. Träets naturliga textur och färgvariationer ger en rustik och autentisk känsla som passar bra både i moderna och traditionella inredningar. Massivt trä är också otroligt hållbart och tåligt mot daglig användning och slitage, vilket gör det lämpligt för hektiska caféer och restauranger. Det finns cafébord i trä i flera olika storlekar, former och träslag, inklusive teak och ek.


Laminat:

Laminatbordsskivor för caféer är kända för sin mångsidighet och hållbarhet. Laminatytor är lätta att rengöra och kan motstå fläckar, repor och värme, vilket gör dem idealiska för cafémiljöer med mycket aktivitet. Dessutom finns laminat i ett brett utbud av färger, mönster och texturer, vilket gör det enkelt att hitta en bordsskiva som passar din caféinredning. Laminatbordskivor är vanligtvis billigare och väger mindre än massivt trä.

 

Rätt storlek på cafébordsskivor

Du ska inte bara välja hur borden ska se ut – du måste också bestämma hur stora de ska vara. På caféer är bordskivor på 60-70 cm de mest populära; det behöver bara finnas plats för en kopp kaffe, en kall dryck eller kanske en club sandwich, så borden behöver inte vara så stora. På restauranger krävs vanligtvis mer plats för att äta en hel måltid, och ofta kommer det att vara fler än två personer i en grupp, varför restauranger oftast väljer större bord.

Här är våra rekommendationer för cafébordsstorlekar som passar olika typer av serveringställen:

Ø60 cm / 60×60 cm:
Denna storlek är idealisk för caféer och barer som främst erbjuder kaffe, frukost och lättare rätter. Det kompakta bordet ger tillräckligt med plats för att njuta av en kopp kaffe eller en lättare snacks, samtidigt som det passar bra i mindre cafélokaler där utrymmet kanske är begränsat.

Ø70 cm / 70×70 cm:
Detta är en perfekt storlek för restauranger som serverar dagens rätter och lättare måltider. Bordet ger tillräckligt med utrymme för att njuta av en smaklig lunch eller en lättare middag, samtidigt som det passar mindre grupper eller par som vill dela en måltid.

Ø80 cm / 80×80 cm:
Denna storlek är mest lämpad för restauranger som även serverar middagsmåltider, där gästerna behöver mer plats för flera olika glas, tallrikar och serveringsfat. Det rymliga bordet ger en bekväm matupplevelse för upp till 4 personer och passar bra för kvällsmåltider.

Bordsskiva i relation till bordsstativ

Valet av bordsskiva hänger i hög grad samman med valet av underställ, både vad gäller storlek och vikt. Det är viktigt att hitta en bordsskiva som passar bra ihop med understället för att uppnå optimal stabilitet och hållbarhet. Vissa bordskivor kan endast användas med vissa underställ på grund av specifik montering, medan andra bordskivor är lämpliga på grund av deras vikt eller storlek. För att uppnå bästa stabilitet bör bordskivan väga mindre än understället och vara anpassad i storlek för att uppnå önskad funktionalitet och estetik.

 

Bordens placering

När du väljer en bordsskiva är placeringen av den en viktig parameter att ta med i dina överväganden. För bordsskivor placerade i direkt solljus rekommenderas ljusare färger, då mörka bordsskivor är mer mottagliga för solljus – både direkt och indirekt. Om en mörk bordskiva utsätts för stark sol under en längre tid kan det leda till att bordsskivan vrider sig.

Å andra sidan har vita bordsskivor en hög albedoeffekt, vilket innebär att de reflekterar mycket av solskenet. Detta gör dem mer lämpade för rum med hög solinstrålning, då de hjälper till att hålla temperaturen på bordsskivan nere och minska risken för vrängning.

 

Platsöversikt

Vilka bord du väljer till din sitt- och matplats beror på flera parametrar; främst syftet – ska gästerna kunna njuta av både mat och dryck eller bara en förfriskning och mindre serveringar? Dessutom beror det naturligtvis på utrymmet. Överfyllda rum är varken inbjudande eller funktionella. Godt avstånd mellan borden och en harmonisk och dynamisk placering har stor betydelse för helhetsupplevelsen.

 

Hur mycket utrymme bör gästerna ha vid bordet?

När du inreder din restaurang eller café är det viktigt att överväga hur mycket utrymme gästerna bör ha vid bordet. En bra tumregel är att varje gäst bör ha minst 60 cm plats vid bordet, gärna mer om det är möjligt. Det ger tillräckligt med utrymme för armbågar och en bekväm matupplevelse.

När det gäller kafébord kan du klara dig med att tilldela 50 cm per kuvert. För måltider där kniv och gaffel används rekommenderar vi ett absolut minimum på 55 cm per gäst, men så lite utrymme kan resultera i en mindre bekväm upplevelse och begränsat utrymme för uppläggningen samt servering av maten.

 

Avstånd mellan borden

Det är enkelt nog att förstå hur mycket själva bordet tar upp – men hur långt ska de vara från varandra för att ge plats åt stolar, gäster och servitörer? När du placerar borden bör det finnas ett visst avstånd till andra möbler eller väggar för att undvika att gästerna sitter för nära varandra. Vi rekommenderar ett avstånd på 160 cm från bordskant till bordskant, så att gästerna kan sitta ner och resa sig upp utan att kollidera med gästerna vid grannbordet när stolarna flyttas in och ut.

Det bör alltid vara minst 75 cm från bordets kant till en vägg, och om servering ska ske vid borden bör det vara minst 100 cm utrymme för att underlätta serveringen och rörelsen runt bordet. Genom att välja rätt bord och placera dem på rätt sätt kan du skapa en bekväm och inbjudande atmosfär där gästerna kan njuta av sin måltid utan att känna sig trängda.

 

Sittguide

Om du är förvirrad, har tappat överblicken eller helt enkelt bara vill ha svar på vilken storlek på underrede som passar till vilken storlek på bordskiva, eller hur många personer som får plats vid bordet, har vi skapat dessa överskådliga tabeller. Sittguiden är – som namnet antyder – vägledande. Typ av stol, storlek på tallrikar och glas osv. har också betydelse för den optimala storleken på cafébordet. Följande är vanliga standardstorlekar för cafébord, men det finns också andra mått.

Det är viktigt med tillräckligt med armbågsutrymme så att gästerna kan sitta bekvämt utan att störas av grannens armbågar. Idealt sett bör det vara 60-65 centimeter plats per person för att undvika krockar med sidans armbågar. De mest populära bordsstorlekarna för caféer och restauranger är 60×60, 70×70, Ø60 och Ø70 cm. Generellt bör borden på restauranger inte överstiga en storlek på 90 cm för att optimera utrymmet och skapa så många sittplatser som möjligt.

 

Firkantede borde

Vi har även större bord med plats för fler personer – perfekt för större sällskap:

Tips: Det rektangulära Napoli-underredet passar perfekt till rektangulära bordsskivor – till exempel 70×60 eller 80×70 cm – men det kan också se spektakulärt ut under en av de många andra cafébordsskivorna.

 

Runda bord

Nästan hela vårt utbud av bordsskivor kan kombineras med alla bordunderreden på kors och tvärs – med få undantag; för runda bordsskivor över Ø 100 cm rekommenderar vi den eleganta och stilrena Opus-basen, som kan användas till bordsskivor ända upp till Ø 180 cm.

Vi har också den imponerande Halfmoon-basen som ser underbar ut under runda bordsskivor med en diameter på 150 cm eller större – till exempel den vackra bordsskivan Chicago i massivt ekträ – men den kan också ge en unik look under ett rektangulärt bord.

Förvandla caféns atmosfär med rätt möbler

De perfekta cafémöblerna kan inte bara påverka utseendet och inredningen positivt utan också gästernas bekvämlighet och helhetsupplevelse. Först och främst är det viktigt att överväga storleken på din lokal. Kanske vill du ha små cafébord för en mer intim atmosfär eller större bord om du har gott om plats i din lokal.

Tänk på hur många personer som kan sitta vid varje bord. Det måste finnas plats för gäster vid borden – och plats för borden i kaféet. Det ska finnas tillräckligt med plats för att placera borden på ett lämpligt sätt som skapar en funktionell, bekväm och inbjudande atmosfär för alla. På Zederkof kan vi hjälpa till med råd och vägledning om vilka storlekar på bord du bör välja, och vi delar gärna med oss av vår kunskap.

Formen på dina bord kan också ha stor påverkan på den övergripande atmosfären i din lokal. Runda bord ger ett mer levande och naturligt utrymme medan fyrkantiga bord är praktiska i varierande uppställningar och ger en mycket strukturerad känsla. Rektangulära bord är perfekta för större grupper och de kan också placeras sida vid sida för att skapa en lång sammanhängande sittzon.

 

Underhåll av cafémöbler

Om du vill säkerställa att dina cafémöbler har ett långt och lyckligt liv är kontinuerligt underhåll nyckeln. Underhåll handlar inte bara om rengöring utan också om korrekt hantering och förvaring. Underhåll behöver inte vara en krånglig och tidskrävande process – bara bra och enkla rutiner som snabbt blir en del av vardagen.

 

Så här underhåller du dina cafébord

 • Undvik att lyfta endast i bordsskivan när bordet ska flyttas. Skruvarna som fäster bordsskivan på understället kan lossna på grund av vikten på understället.
 • Laminatbordsskivor rengörs med en fuktig trasa.
 • Två bord bör inte staplas ovanpå varandra eftersom undersidan av laminatbordsskivorna inte tål vatten, samtidigt som bordsskivorna kan repas.
 • Messing-/kopparband bör putsas en gång i månaden med medel avsett för respektive material.
 • Omättade träbordsskivor bör oljebehandlas efter behov (när de ser torra/trista ut eller blir svåra att torka av).
 • Möjlighet att köpa nya stilskruvar till understället för stabilitet vid slitage.

   

Så här underhåller du dina caféstolar och -bänkar

 • Caféstolar och -bänkar bör regelbundet torkas av med en fuktig trasa.
 • Undvik skarpa föremål eftersom de kan skada textilier och polyrattan.
 • Det finns möjlighet att köpa nya plastfötter vid slitage istället för en helt ny stol eller cafébänk.

Find det perfekte cafébord hos Zederkof

Ved at kombinere forskellige materialer, farver og former er der masser af muligheder for at skabe en helt unik caféindretning, der med garanti vil imponere dine kunder. Vi har uden tvivl en løsning, der passer til dine behov og stil, så du kan skabe den perfekte indretning i din bistro, restaurant eller café. Gå til udvalget hos Zederkof for at udforske de forskellige borde, og find det perfekte cafébord til din café.

Uanset hvilke møbler du vælger, skal du huske, at kvalitet er nøglen, når det gælder cafémøbler og bordplader. Vi forhandler kun de bedste café- og restaurantmøbler, der er slidstærke og designet til at holde i professionelle miljøer i årevis. Udforsk de forskellige muligheder på vores webshop, eller kontakt os direkte på tlf. 89 12 12 00 eller via mailen info@zederkof.dk, hvis du gerne vil have en personlig løsning til din café eller restauration.

Vi sætter en ære i at kunne levere pålidelig service og produkter af højeste kvalitet til vores professionelle kunder. Vi er her for at hjælpe med at sikre, at du får det perfekte cafébord og de stole, der passer til din indretning, og du kan være helt tryg ved, at du vil have glæde af din investering i mange år fremover.

Vælg hvordan du handler, så vi kan tilpasse oplevelsen til dig.
YrkePriser vises eksl. moms
offentligPriser vises eksl. moms

Zederkof A/S er grossist og sælger møbler og inventar til restaurant, cafe, hotel og events. Vi sælger til professionelle, men kan også sælge til privatpersoner.

PrivatpersonPriser vises inkl. moms
1
Din korg

Inga produkter i varukorgen.

Hos Zederkof har vi alltid fri frakt vid köp över SEK 5000 exkl. MOMS!

Våra fraktpriser:
Beställningar under 499 SEK – Fraktpris 99 SEK
Beställningar under 999 SEK – Fraktpris på 249 SEK
Beställningar under 4999 SEK – Fraktpris på 499 SEK
Alla beställningar över SEK 5000: Fri frakt

Lagervaror skickas inom 1-2 arbetsdagar.

Tänk på att du alltid kan välja självhämtning, där du kan hämta varan i vårt showroom i Fredericia.